БОШ ЧЕРТАЕ БЪДЕЩЕТО НА ТРАНСПОРТНИЯ ТРАФИК

Още на изложението за търговски автомобили IAA в Хановер стана ясно, а сега и панаирът за Транспортна логистика в Мюнхен го потвърди: дигиталните решения намаляват разходите, увеличават прозрачността на транспортния трафик, ускоряват го и повишават безопасността - с две думи: повече ефективност!

Категория
Body

БОШ ДОПЪЛВА ТЕХНОЛОГИИТЕ ЗА КАМИОНИ С УЕБ-БАЗИРАНИ ЛОГИСТИЧНИ УСЛУГИ
Два са най-важните фактори за по-голяма ефективност на транспортния трафик. Трябва да се намалят оперативните разходи на товарните автомобили - един от начините е по-високата степен на автоматизация. Логистичната верига за доставки също трябва да стане по-икономична - например чрез уеб-базирани услуги.

НОВИ НАЧИНИ ЗА НАМАЛЯВАНЕ ОПЕРАТИВНИТЕ РАЗХОДИ НА КАМИОНИТЕ
В момента всеки пети камион се движи без товар. Това може да се промени.
Поддържани от сензорите за ремарке, които постоянно отчитат местоположението и състоянието на товара, услугите за обмяна на превоз и системите за управление на транспорта могат да подобрят използваемостта на превозните средства. Разходите за персонала са друг ключов фактор при оперирането с камиони, те достигат до една трета от общите разходи, като надхвърлят дори тези за гориво. Ако управляват автоматизирани камиони, водачите ще могат да се концентрират върху логистичните задачи и по време на път, а за превозите на дълги разстояния ще е необходим по-малък брой шофьори. Тъй като асистиращите системи и автоматизираното шофиране намаляват брой на произшествията, съответно ще бъдат съкратени и разходите за застраховки. В момента кражбите на товари от паркирани камиони в Европа надхвърлят 16 милиарда евро годишно. Тази година стартира Secure Truck Parking - сигурно паркиране на камионите от Bosch - още една възможност да се повиши безопасността на товарните превози.

Свързаността увеличава прозрачността на логистичната верига за доставки  

ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА
Автоматизираните камиони предотвратяват произшествията и ефикасно пазят околната среда. Дизеловите системи на Бош са екологично чисти. Стандартът за емисиите Евро 6 е реално постижим и за камионите - дори и в реалния трафик. През 2020 сравними стандарти за емисиите ще бъдат въведени в Китай и Индия. Директивите за опазване на климата ще стават все по-важни за търговските автомобили. В Европа вероятно ще се въведат нови лимитни стойности за емисиите от въглероден двуокис, докато в САЩ съществуващите ограничения ще бъдат затегнати.  Така горивоспестяващите технологии ще стават все по-атрактивни - сред тях са и алтернативните концепции на задвижване, които досега не бяха печеливши поради ниската цена на дизела. Бош разработва системи за хибридни и газови задвижвания, както и системи за рекупериране на топлината. 48-волтовите стартови хибридни задвижвания имат голям шанс да се наложат - и то не само заради икономията на гориво. Те печелят и от по-мощното енергийно захранване на борда, което е основна предпоставка за бъдещите хай-тек камиони.

Мобилна безопасност от Bosch  

За Бош товарните автомобили винаги са били носители на новите технологии. Първите системи за впръскване с високо налягане и за третиране на отработените газове са разработени за тях. Сега те са основата за създаване на технологичните предпоставки за автоматизираното шофиране. Предотвратените пътно-транспортни произшествия имат и икономически ефект. Така транспортните компании ще намалят престоите и застрахователните разходи. Новите камиони в Европа и Северна Америка вече са съвместими с телематичните стратегии. Ето как ефективността на транспорта ще се увеличи още повече.

СТРАТЕГИИ ЗА ЕФЕКТИВНОСТ

С различни мерки ще увеличим ефективността на задвижването с още 10%. Така оперативните разходи на камионите за превози на дълги разстояния ще намалеят с около 5 000 евро годишно. За в бъдеще ще спестим още от оперативните разходи с помощта на автоматизираното свързано шофиране.