ФУНКЦИИ НА ГОРИВНИЯ ФИЛТЪР

Когато попитаме хората
"Каква е работата на горивния филтър?", най-вероятно ще ви погледнат учудено и ще ви отговорят кратко - филтриране на горивото!?! - което е правилно, но не е всичко.

Категория
Body

Какво, ако кажем, че горивния филтър е „бушона“ за инжекционната горивна система?

Вярно е! За разлика от маслените филтри, горивните филтри не разполагат с байпасен клапан, по една много важна причина. Основната задача на горивния филтър е, да се защити системата за впръскване - на всяка цена! Когато горивния филтър не може да поеме повече замърсители, филтърната медия се запушва, и налягането във филтъра се повишава. Под действие на повишеното налягане, вътрешния метален свод се деформира, което води до прекъсване на потока на гориво и двигателя спира. Това се прави с една единствена цел, да се защити горивната система на двигателя.
Свободния поток на нефилтрирано гориво, към двигателя, може да навреди на системата за впръскване и да е причина за ремонт или замяна на части по инжекционна система, което и в двата случая е доста скъпо.

Инжекционната система, генерира налягане на горивото до 5000 bar при разпръсквача, в леки автомобили (напр. Volvo V60) и 2500 bar в модерен камион с горивна система common-rail. При отвори на дюзата, само около 0.4 mm в товарни автомобили и 0,15 mm в леки автомобили, тези елементи са много чувствителни към замърсяване в горивото.

Затова от изключителна важност е, филтрите да отговарят на OE спецификациите за правилен подбор на филтриращи елементи с коректна пропускателна и филтрираща способност, коректно максимално допустимо и диференциално налягане. Затова байпасния клапан при горивните филтри, може да се превърне в една скъпоструваща афера.
Следвайте препоръчания сервизен интервал и винаги сменяйте горивния филтър на време!
Hengst – Das Original.

 

ljg

Замърсено гориво с механични примеси и гъбички. Често се срещат в горивните резервоари на пунктовете за зареждане.

 

kor

Вътрешния метален свод е „издухан“, в качеството на предпазител, и води до моментално прекъсване на подаването на гориво и спиране на двигателя. Перфектна работа!

der

Напълно замърсена дюза, заради липса на добро филтриране на горивото.