НОВИ ТЕЧНИ ФИКСАТОРИ ЗА РЕЗБОВИ СЪЕДИНЕНИЯ ОТ ELRING – DAS ORIGINAL

Категория
Body

Нежеланото отпускане или разхлабване на резбовото съединение поради външни влияния, като например вибрации, термично разширение, корозия или недостатъчен момент на затягане, може да има много неприятен край. Затова течните фиксатори за резбови съединения са често използван алтернативен метод за механично застопоряване.

В много области, където едно идеално плътно винтово съединение е от жизненоважно значение, се използват две основни решения. Механично застопоряване на резбовото съединение с помощта на зегерки, шайби или контрагайки. Недостатъкът на тези варианти е, че често с течение на времето тяхното първоначално затягане отслабва. Разбира се, освен изброените по горе варианти, има и болтове, които са проектирани да издържат на умора, те могат да генерират и да поддържат необходимото усилие на затягане на съединението. Един такъв пример са болтовете за цилиндрична глава.

Основната причина за загубата усилие на затягане, е в контактната площ на резбата.  Обичайно контактната площ е е само от 15% до 20%, в зависимост от използваната стъпката, което позволява малки движения в резбата.

За да се увеличи контактната площ и да се възпрепятства свободното движение в резбата, могат да се използват фиксатори за резбови съединения. Това е и основната причина за тяхното използване.

Лесно използване

Преди да го използвате е важно да разберете действието му. Течният фиксатор за резбови съединения е анаеробно лепило. Това означава, че течността реагира изключително при отсъствието на въздух и само в комбинация с метална повърхност. Тези метали трябва да са активни, като например стомана, месинг, мед, желязо или бронз. Ако се използва при пасивен метал, като например неръждаема стомана или алуминий, трябва да се провери конкретната ситуация, за да се установи степента, до която може да се предизвика химическа реакция. Фиксаторът за резбови съединения се нанася директно върху почистената резба на винта и след това винтът се завинтва незабавно. Нанасянето след сглобяване също е възможно поради капилярното действие на продуктите, при условие че мястото е достъпно.

Допълнително предимство на течния фиксатор за резбови съединения е, че предотвратява корозията на резбата. Адхезията и уплътняването вървят ръка за ръка, поради което терминът уплътняващ компаунд е доста подходящ.

Какви са разликите между двата фиксатора за резбови съединения?

El-Loc 43 със средна якост е подходящ за диаметри на резби до размер M 36 и разхлабването става лесно с помощта на стандартни инструменти. За разлика от този фиксатор, El-Loc 70 с висока якост е много подходящ за резби до M 20. Поради по-големия въртящ момент на отлепяне при El-Loc 70, се препоръчва енергично загряване на винтовото съединение преди разхлабването ѝ. Фиксаторът за резбови съединения омеква при температури над 200°C. И двата продукта работят в температурен диапазон от -55°C до +180°C. И двата продукта са здраво стегнати след около 10 минути, функционалната твърдост се достига след 3 – 6 часа, а пълното втвърдяване след 12 – 24 часа. Широките температурни диапазони са резултат от сдвояването на материала и температурата на околната среда. И двата продукта са устойчиви на минерално масло, синтетично масло, горива, охлаждащи течности и много други агресивни флуиди.

Предимства на новите фиксатори за резбови съединения

Двата нови фиксатора за резбови съединения са класифицирани като екологични, което означава, че при тяхното производство не се използват материали, подлежащи на етикетиране.

Новите бутилки тип хармоника с вградена въртяща се капачка имат най-голямото предимство, тъй като могат да се използват само с една ръка, позволявайки много прецизно нанасяне и дозиране.

В допълнение, Elring доставя и двата фиксатора за резбови съединения се предлагат две различни разфасовки – 10 ml и 50 ml.