ЕФЕКТИВНАТА КОНЦЕПЦИЯ ЗА УПЛЪТНЯВАНЕ НА ТЕЖКО НАТОВАРЕНИ ДВИГАТЕЛИ ОТ VICTOR REINZ

РАЗРАБОТКА НА НОВИ ПРОДУКТИ И ИКОНОМИЧЕСКИ ИЗГОДНО ПРОИЗВОДСТВО

Категория
Body

Настоящите и бъдещи разработки на двигатели в индустрията за търговски превозни средства представляват изключително предизвикателство за съвременните концепции на гарнитурите за цилиндровата глава. Иновативните решения за търговските превозни средства, трябва да осигуряват дизайн по поръчка, съчетан с максимално оптимизирани производствени условия.

Съвременните двигатели за търговски превозни средства ясно се различават от по-ранните поколения. Днес тенденцията, към шест цилиндрови редови двигатели с глава, която е моноблок, е почти стандарт. В допълнение, има голямо разнообразие от коренно различни двигатели. На базата на тези разработки и тенденции, Dana като основен ОЕ доставчик, вече адаптира своите разработки и серийното производство на гарнитури и уплътнения, към новите предизвикателства на индустрията.

Решаващите разлики при уплътнителните системи за леки автомобили и търговски превозни средства е в обемите за производство, конструктивните фактори на двигателя и изискванията, които трябва да покриват.

Необходимия обем е между 1000 и 100 000 бр., за да се покрият нуждите за различните приложения – от шосейни превозни средства, офроуд машини, морски двигатели, строителна техника до специализирани превозни средства.

По-голям капацитет, повишено налягане, по-висока концентрация на мощност

По принцип гарнитурата на цилиндровата глава за тежко натоварен двигател за товарни автомобили има точно същата функция като тези при леките автомобили, само че трябва да имат експлоатационен живот до 1,5 милиона километра.

Новите поколения двигатели за търговски превозни средства трябва да отговарят и ако е възможно, да надвишават задължителните норми за емисиите, като същевременно поддържат нисък разход на гориво. В бъдеще това ще бъде възможно чрез допълнителна отработка на емисиите в двигателя, чрез висока степен на рециркулация на отработените газове и налягане на горене до 250 bar.

Високата степен на рециркулация на отработените газове води до изгаряне и на газове, които съдържат силно корозивни съединения, затова се изисква изключително устойчив на корозия материал при изработката на гарнитури за цилиндрова глава.

Значително по-високият обем на цилиндъра и по-високото налягане при горене в двигателя, правят особено голям момента на затягане на болтовете на главата, за да се осигури необходимото притискане на гарнитурата и да се гарантира уплътняването.

Уплътняване на екипната работа
 

Сътрудничеството между производителите на двигатели и производители на гарнитури  и уплътнения, е важен фактор за ефективната разработка на гарнитури за цилиндрова глава за тежко натоварени двигатели.

В първия етап се определят основните характеристики и изисквания към уплътнителните елементи, след това се пристъпва към проектирането на прототип, който да е подходящ и за реализиране на икономически изгодна концепция за серийно производство.

Конструктивни елементи и дизайн на уплътнения

Общото по-високо ниво на мощност и екстремната динамика на компонентите при тежко натоварените двигатели изискват, за разлика от леките автомобили, гарнитури за цилиндрова глава с изключително стабилни характеристики на дизайна. Използването на шест цилиндрови редови двигатели с моноблокови глави, увеличава топлинното разширение поради по-големите размери. Решението за тези предизвикателства е използването на метално-еластомерни уплътнения, многослойни стоманени уплътнения (MLS уплътнения) или комбинация от двата типа.

Използват се различни конструктивни елементи според изискванията (налягане, среда, повърхност, твърдост на компонентите) и линейната концепция (цилиндров отвор, горна мъртва точка, долна мъртва точка). Всички елементи имат една цел, уплътняване на горивната камера, чрез концентриране на възможно най-голяма част от силата в болтовете на главата.

Географски концепции за производство

Проектиране, ефективност, икономическа обосновка. Индустрията за търговските превозни средства изисква уплътнителни концепции за двигателите, които осигуряват първокласно качество на конкурентни пазарни цени, дори и за ограничени обеми на производство. Това предизвикателство може да бъде посрещнато единствено чрез реализиране на комбинация от експертни познания и модерни производствени мощности, специално пригодени, за да отговорят на новите реалности и справяне с предизвикателствата при развитието на сектора.

Днес, Dana вече разполага с експертите, машините и съоръженията, които да разработят и произвеждат най-модерните гарнитури за цилиндрова глава, заедно с редица сложни уплътняващи системи, екраниращи системи и гарнитури за капака на клапаните, под марката Victor Reinz.

Dana на пазара за следпродажбено обслужване
Компанията, е представена на пазара за следпродажбено обслужване от световно признати марки като Dana®, Spicer®, Victor Reinz®, Glaser®, Magnum®, GWB®, Thompson®, TruCool®, SVL® и Transejes®.

Dana предлага широка гама от продукти - оригинални, за всички марки и модели, на конкурентни цени – за следпродажбено обслужване на леки, товарни и офроуд превозни средства по целия свят.

Всички продукти на Victor Reinz®, може да откриете в търговската мрежа на НЕЛАС АВТОЧАСТИ. Повече информация за продуктовата гама на Victor Reinz®, може да получите в търговските обекти на НЕЛАС АВТОЧАСТИ или от Вашия търговски представител.